Cheese tart adalah salah satu kudap-kudapan yang sering menjadi pilihan customer saya. Malah saya akui, setiap kali menyiapkan tempahan customer pasti ada 1 atau 2 biji yang akan masuk ke mulut. Owh, sesungguhnya saya tak mampu menahan godaan Cheese tart ini.
kalau dahulu, Cheese tart lebih kepada filling Strawberi dan Blueberrry, tetapi kini ianya telah dipelbagaikan fillingnya. Adunan cream cheese yang lemak berkrim apabila disatukan dengan sesuatu yang rasanya masam n manis aduii tetiba rasa telan air liur pula. :). Filling yang popular kini seperti , hazelnut pes, coklat nutella, lemon, kiwi , coklat dan yang paling best coklat cream cheese.. memang boleh bertambah jarum penimbang. hehehe.. nak menambah kemain senang ye, nak turun aduh, bercinta sungguh...
ini adalah cheese tart blueberry. lukisan yang simple jer. tapi ramai dah yang puji crustnye sangat sedap. dan serius saya cakap, crustnya enak dimakan begitu saja.
Adunan ni saya adunan dengan tangan je, tak guna mixer, so memang original handmade, ok lah sudipmade. Dan saya juga merajinkan diri menekan kedalam acuan menggunakan jari, tekan pusing dan tekan pusing lagi sehingga siap. satu adunan boleh dapat dalam 100 lebih. biasanya crust ni memang akan kurang sebb ada yang dah tempah. siap je, sejuk lebih kurang ada yang akan ngap masuk mulut. sedap sungguh katanya. kalau ada budget lebih bolehlah beli penekan tart tu. harganya lebih kurang dalam RM100++ je. Tu untuk yang single, kalau memang bisness buat crust tart memang dialu-alukan beli yang ni dan seangkatan dengannya.
kredit resepi to pn Azlita Aziz
Resepi Crust Tart
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
cara:
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
tips : kalau gunakan telur gred B, buang siket tlur putihnya. sbb nanti crust tart kita akan jadi agak keras.
Topping Cream Cheese
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Tujuannya agar topping cream cheese kita gebu dan membukit nanti. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. nak senang masukkan dalam piping bag dan picitkan dalam adunan crust yang da dimasukkan filling tadi. Adunan ni boleh dapat dalam 70- 80 pcs.
Nak lukis boleh je lukis, nak senang celup kan kapas telinga yang telah dicuci bersih kedalam pewarna, calit ke atas adunan cream cis. dah jadi bulat2. pastu rajinkan amik pencungkil gigi yang bersih tarik dari atas ke bawah ke da lawa... :)
bakar selama 5 minit suhu 170'C api atas bawah dan rak paling bawah sekali. kalau tekan dgn jari tak melekat tu dah masak la.. kalau lama sangat, cheese akan merekah dan dalam tu akan jadi cheese garing..
hehehe best tak2? sambil menaip sambil telan air liur, nak buat ni kena tunggu mood sampai. Selamat mencuba :)