Agak lama menyepikan diri, melayan biola apabila telefon
mula bermasalah. Hati pun mula melayu untuk mengupdate segala aktiviti jualan
di media social. Kiranya, memang segala aktiviti menjual dan menangkap gambar
untuk update jualan tergendala seketika. Cheh, bunyinya macam projek juta2 la
pulak kan? Hihihi…
Menguruskan buttercream juga tidak semudah yang kita
sangkakan. Jaga2 apabila mencuci segala tools anda setelah selesai menggubah
kek anda menggunakan buttercream… jangan sebarang cuci, nanti alamat
berkeladaklah sinki dan saluran sinki. Silap2 boleh tersumbat. Huhuhu ini
memang pengalaman pahit dalam hidupla… memang bikin stress selagi masalah ni
tak settle L.
Cara saya:_
1-
Rendamkan segala peralatan yang ada buttercream
dengan air panas. Segala mangkuk mixer, sudu, nozzle, cawan atau apa sahaja
peralatan. Biarkan seketika sehingga buttercream terlerai sendiri dari peralatan.
Biasanya, buttercream akan mencair dan terapung sendiri. Kemudian barulah cuci
dengan sabun seperti biasa. ATAU
2-
Lapkan segala peralatan yang ada buttercream
dengan tisu/ tisu dapur/ lap sehingga betul2 tiada sisa kemudian barulah cuci
seperti biasa.
Saya biasa gunakan cara yang pertama. Itu yang paling
senang.
Dalam sibuk melayan biola, sempat juga saya siapkan sebiji
kek untuk anakanda Arissa. Sekejap sahaja umurnya dah 3 tahun. Begitu cepat
masa berlalu. Sebenarnya, saya bercadang untuk sambut biasa saja. Mungkin makan
bersama2 keluarga di luar ataupun pergi ke taman. Tetapi , bila encik suami
berapa kali bertanyakan tentang kek untuk Arissa maka, kita pun buatkan la juga.
Bukan tak mahu Cuma bila mengenangkan kerabat di rumah ini tidak begitu memakan
kek, maka kita pun tidaklah beriya untuk membuatnya. Iyelah, sapa pula yang nak
menghabiskan sebiji kek? Saya??? Owhhh bgitu mimpi ngeri rasanya bila jarum
timbang itu tak pernah turun2… huhuhuhu
Pada mulanya nak buat kek coklat, tetapi rasa muak pula bila
selalu sangat buat kek coklat. Bau yang sama tapi pemilik yang berbeza. Lagipun
anak2 tak berapa gemar kek coklat ni. Mungkin da selalu sangat rasa dan makan
maka jadi muak pula. Jadi saya teringin nak cuba buat kek aiskrim. Jadi saya
gabungkan kek butter bersama aiskrim neopolitan dan hiasan dari fresh cream.
Rasanya? Untuk pertama kali, rasanya memang maveles, x muak
dan sedap di makan berulang2 hahahah.. saya sendiri tertewas dengan godaan
keenakan kek ini. Lepas ni, kalau nak makan kek aiskrim dah boleh buat sendiri.
Oleh kerana ni kek versi cuba2 je, maka saya gunakan apa yang ada sahaja di
dapur. Tetapi percayalah bila kita upgrade jenis butter yang kita gunakan,
aiskrim filling yang wallah rasanya, dan juga fresh cream yang high grade anda
takkan perlukan ‘Baskin Robbin’ lgi J
(memang kes naik lif tekan sendiri
hihihi apa nak buat.
Oklah, next time kita cerita lagi. Untuk sementara ni kita
nak beradu dulu. Mimpi yang indah2 ye J