Pages

Tuesday, 31 May 2016

Arissa turn to 3! Happy Bufday Arissa Nur Safiyya :)

Agak lama menyepikan diri, melayan biola apabila telefon mula bermasalah. Hati pun mula melayu untuk mengupdate segala aktiviti jualan di media social. Kiranya, memang segala aktiviti menjual dan menangkap gambar untuk update jualan tergendala seketika. Cheh, bunyinya macam projek juta2 la pulak kan? Hihihi…

 Sebenarnya, dalam banyak2 tugas membaking, saya paling sukakan aktiviti menghias kek menggunakan buttercream. Sangat2 best. Kata orang terapi jiwa gitu J. Apabila sedang leka menghias kek, segala tumpuan kita memang 100% pada kerja kita. Nak2 lagi bila kita sedang menggubah bunga menggunakan buttercream. Aduh… melayan kerumitan dan kecerewetan buttercream itu sahaja kadang2 boleh membuatkan kita stress. Lagi2 bila nak buat bunga ros tetiba jaadi kekwa.. ohhh tidak, nehinehinehi…. Sungguhpun begitu, gubahan kek menggunakan buttercream ada seninya yang tersndiri. Biarpun rumit, biarpun leceh tapi bila menampakkan hasilnya memang rasa berbaloi sangat. Tapi, adakalanya kelaut juga..huhuhu

Menguruskan buttercream juga tidak semudah yang kita sangkakan. Jaga2 apabila mencuci segala tools anda setelah selesai menggubah kek anda menggunakan buttercream… jangan sebarang cuci, nanti alamat berkeladaklah sinki dan saluran sinki. Silap2 boleh tersumbat. Huhuhu ini memang pengalaman pahit dalam hidupla… memang bikin stress selagi masalah ni tak settle L.

Cara saya:_

1-      Rendamkan segala peralatan yang ada buttercream dengan air panas. Segala mangkuk mixer, sudu, nozzle, cawan atau apa sahaja peralatan. Biarkan seketika sehingga buttercream terlerai sendiri dari peralatan. Biasanya, buttercream akan mencair dan terapung sendiri. Kemudian barulah cuci dengan sabun seperti biasa. ATAU

2-      Lapkan segala peralatan yang ada buttercream dengan tisu/ tisu dapur/ lap sehingga betul2 tiada sisa kemudian barulah cuci seperti biasa.

Saya biasa gunakan cara yang pertama. Itu yang paling senang.

Dalam sibuk melayan biola, sempat juga saya siapkan sebiji kek untuk anakanda Arissa. Sekejap sahaja umurnya dah 3 tahun. Begitu cepat masa berlalu. Sebenarnya, saya bercadang untuk sambut biasa saja. Mungkin makan bersama2 keluarga di luar ataupun pergi ke taman. Tetapi , bila encik suami berapa kali bertanyakan tentang kek untuk Arissa maka, kita pun buatkan la juga. Bukan tak mahu Cuma bila mengenangkan kerabat di rumah ini tidak begitu memakan kek, maka kita pun tidaklah beriya untuk membuatnya. Iyelah, sapa pula yang nak menghabiskan sebiji kek? Saya??? Owhhh bgitu mimpi ngeri rasanya bila jarum timbang itu tak pernah turun2… huhuhuhu


Pada mulanya nak buat kek coklat, tetapi rasa muak pula bila selalu sangat buat kek coklat. Bau yang sama tapi pemilik yang berbeza. Lagipun anak2 tak berapa gemar kek coklat ni. Mungkin da selalu sangat rasa dan makan maka jadi muak pula. Jadi saya teringin nak cuba buat kek aiskrim. Jadi saya gabungkan kek butter bersama aiskrim neopolitan dan hiasan dari fresh cream.

Rasanya? Untuk pertama kali, rasanya memang maveles, x muak dan sedap di makan berulang2 hahahah.. saya sendiri tertewas dengan godaan keenakan kek ini. Lepas ni, kalau nak makan kek aiskrim dah boleh buat sendiri. Oleh kerana ni kek versi cuba2 je, maka saya gunakan apa yang ada sahaja di dapur. Tetapi percayalah bila kita upgrade jenis butter yang kita gunakan, aiskrim filling yang wallah rasanya, dan juga fresh cream yang high grade anda takkan perlukan ‘Baskin Robbin’ lgi J (memang kes naik  lif tekan sendiri hihihi apa nak buat.



Oklah, next time kita cerita lagi. Untuk sementara ni kita nak beradu dulu. Mimpi yang indah2 ye J
 

Template by BloggerCandy.com