Pages

Sunday, 3 January 2016

Apa yang Kita Tahu itulah Kepakaran Kita

Assalamualaikum

Salam ukhwah dari saya. Bertemu kembali kita. Susah hendak melelapkan mata, maka saya menzahirkan inspirasi saya disini J. Semoga bermanfaat ye.

Tahun 2016 sudah pun memasuki hari yang ke-4. Menurut ramalan pakar ekonomi, tahun ini dan seterusnya agak mencabar disebabkan kejatuhan matawang Ringgit Malaysia (RM). Ditambah pula dengan beberapa penghapusan subsidi dan pengenaan GST pada sesetengah barang n perkhidmatan. Ramai juga yang mengeluh, baik pekerja, majikan dan anak2 juga tidak terkecuali. Apapun, sama2lah kita berdoa agar kita dapat sama2 menempuhi cabaran ini dengan baik.

Ramai yang melakukan beberapa pekerjaan untuk menampung kehidupan keluarga mereka. Ada yang berniaga, melakukan dropship, melakukan kerja sampingan di tempat lain dan ada juga yang menjadikan bidang bakeri sebagai sumber tambahan pendapatan. sejujurnya, biarlah apapun pekerjaan yang kita lakukan biarlah kita kaji dahulu semua perkara baik dan buruknya.
Oklah, jom kita cerita pasal bidang bakeri. Saya Cuma kongsikan apa yang saya tahu dan sedikit pengalaman. Semoga memberi manfaat.

Perkara pertama yang kita perlu fikirkan ialah apa kepakaran kita? Sekiranya kita mahir membuat kuih talam, maka peralatan dan bahan2nya berlainan, jika kemahiran kita membuat kek maka oven/ ketuhar diperlukan dan ditambah  dengan peralatan yg lain. Namun begitu, kebanyakan bidang pembuatan kek dan kuih muih ni menggunakan peralatan yang hamper sama sahaja, kecuali lah jika anda terlibat dengan dekorasi kek maka lebih banyak peralatan yang Nampak kecil tapi penting untuk kita adakan. Untuk permulaan, mulakanlah dengan apa yang kita mahir dulu dan ianya paling diminanti kemudian barulah anda kembangkan ia.. J


1)      Resepi
-          Resepi memainkan peranan yang penting dalam bidang  bakeri. Walaupun resepi anda Cuma lempeng kosong, sekiranya ianya sedap dan diminati ramai ianya tetap resepi yang berguna untuk anda. Resepi ini anda boleh perolehi dengan meng’google’ sahaja, belajar dengan mereka yang mahir (ikuti kelas pembuatan kek dan pastry atau join kolej komuniti), beli daripada mereka yang menjual resepi tersebut ataupun anda memang sudah punya resepi yang memang ternyata killer produk anda.

2)      Bahan2 yang diperlukan
-          Perhatikan resepi tersebut dan baca berkali2 serta fahamkan setiap perkataan. Bahasa2 dalam bidang bakeri kebanyakkannya adalah  seperti bahasa sains. Hehehe contohnya, whipping krim, non dairy whipping cream, yis, bread improver, dan etc;. begitu juga dengan butter dan margerin masing2 ada perbezaan dan grednya. Biasanya, yang mahal itu lebih sedap dan berkualiti. Kene cuba untuk standardkan rasa kek kita ;)

3)      Periuk pengukus
-          Sekiranya resepi anda memerlukan ia dikukus, maka inilah yang anda perlukan. Untuk permulaan tak perlula yang mahal. Boleh cuba beli yang biasa sahaja.

4)      Oven / ketuhar
-          Oven adalah satu gadget yang mesti ada untuk para bakers. Berbanding dahulu, harga oven sekarang jauh lebih murah dan mampu milik. Percayalah aven kecil pun kalau kita jaga elok2 insyaAllah akan membuahkan hasil yang banyak juga. Nak tahu saya guna aven yang mana masa mula2 dulu? Waktu tu masih belajar buat kek dan biskut. Ni dia saya belanja gambar dari google. Oven jenama butterfly yang bulat ni. Kalau tak jaga masa n tak tengok betul 2 silap2 boleh rentung kek kita. Ehehehe barulah keluar dialog, aku yang masak kek yang hangus J



5)      mixer / mesin pengadun.
-          Ini pun penting juga. Bergantung pada resepi. Ada yang memerlukan kita mengadun dengan mixer, ada yang memerlukan kita adun dengan whisk sahaja ataupun ada yang perlu kita gaul2 manja jer. Kalau boleh belilah yang ada 3 pencangkuk tu. Boleh uli, boleh adun dan boleh pukul telur sampai soft peak gitu J. Tak perlulah yang mahal2 untuk permulaan ni, janji ia tahan lama dan elok dipakai. Dulu, saya guna yang xde jenama pun, itupun husband dapat cabutan bertuah. Puasla juga pakai, sampailah berasap barulah saya tukar ke jenama Elba. Sekarang dah dekat 2tahun saya gunakan. Kononnya beli nak buat uli donat senang la kan, tapi tetiba rasa saying pula.. kalau rosak xde tabung nak pecahkan dik nonn.. L



6)      Cawan penyukat
-    Ini pun penting juga untuk menyukat cecair. X boleh main agak2 je ye kalau buat kek ke kuih ni. Kene ikut resepi betul2. Kalau dia kata 500ml sukatla tepat2 begitu. Nanti ada pulak kek tu masuk tongsampah huhuhu…

7)      Penimbang berat
-          Penimbang ni cari yang khas untuk kek ye bukan yang timbang berat kita. Kang haru pula x naik2 timbang tepung. Ada beberapa pilihan, sama ada yang biasa ataupun automatic. Saya punya yang biasa je, walaupun kadang2 tu naik kelabu mata nak tengok nombor yang tepat. Contohnya berat tepung 324gm huhu terjegillah mata duk menelek garis halus itu. Kalau yang automatic ni senang je, letak je dah ada tetera beratnya. Cuma harganya agak mahal sketlah. J

8)      Peralatan bakery yang lain2
-      Yang ini adalah yang biasa seperti mangkuk, whisk, Loyang, baking paper, pisau pemotong kek dan lain2. Semua ini bergantung kepada keperluan kita. Saya guna mangkuk yang biasa saja, dan yang lain tu saya ada la juga yang mana saya beli sket2.

ini yang penting apabila anda memilih bidang ini. kalau ada yang lain saya akan tambah di lain kali. oklah sy beransur dahulu kita jumpa di lain kali. rasanya macam ada yang terkurang.


No comments:

Post a Comment

 

Template by BloggerCandy.com